El documental

  • Per què un documental?

dsc_0259És necessari un document audiovisual que conte a les ciutadanes i ciutadans de Carcaixent els fets ocorreguts a la ciutat durant la II República i la Guerra Civil. Així mateix, aconseguirem que les generacions futures coneguen la història del seu poble i ajudarem a exercitar la memòria històrica, sense ànim de revengisme, amb l’única intenció d’aportar alguna cosa a la nostra societat que conduïsca a la reflexió col·lectiva.

  • Com va sorgir la idea?

13962558_1284631271596501_350912198889075519_nLa idea va sorgir arran un estudi realitzat sobre Eugenio Piera (Alcalde de Carcaixent durant la República) per a un treball d’investigació de l’assignatura d’Història el maig del 2016, quan cursava 4t d’ESO. Vaig contactar amb Anna Oliver (autora del llibre sobre el darrer alcalde revolucionari de Carcaixent, Paco Cucarella) i em va passar molta informació, també em digué que parlara amb Arcadi España. Aní a la Biblioteca Pública Municipal per a buscar-lo i vam compartir una llarga conversa sobre el tema. Després de veure tota la informació amb què em vaig trobar, vaig consultar amb Anna la idea de fer un documental sobre aquell període històric: li va semblar fantàstica. Malauradament, l’Arcadi ens va deixar al juny i això ens va produir, a més d’una tristesa immensa, una empenta per a continuar amb la llavor que va sembrar l’Arcadi.

  • El projecte

El projecte va nàixer a l’IES Arabista Ribera i s’ha estat treballant des del Departament de Geografia i Història del centre coordinats amb l’alumnat i ajudats de diversos investigadors locals i historiadors. Tot i que el projecte va eixir del meu cap, ha anat consolidant-se i prenent forma i l’Institut ha estat el dinamitzador. No obstant això, aquest treball ha abarcat moltíssim més, hem comptat amb el suport econòmic de l’AMPA i amb la participació del Grup de Teatre Àgora i la Banda Simfònica Lira i Casino Carcaixentí. A més, hem col·laborat amb el projecte ‘ExperimentArts’ i amb el ‘El Museu de la Paraula – Arxiu de Memòria Oral Valenciana’, que promou la Diputació de València.

  • Les persones que hi apareixen

14218434_1291451517581143_1937624821_n

El documental ‘Carcaixent en temps de guerra’ compta amb gairebé 20 entrevistes realitzades a persones que han investigat aquest període històric i persones que l’han viscut. Al documental apareixen:                                             José Manuel Fernández (professor d’història i investigador local), Anna Oliver (advocada i investigadora local), María José Sigalat (investigadora local), Mari Creu Trujillo (arxivera a l’Arxiu Municipal), Bernat Daràs (cronista oficial de Carcaixent i investigador), Antonio Escandell (exportador de taronges de l’època), Eugenio Piera (fill de qui fou Alcalde durant la guerra), Juan Ballester (jove que visqué la Guerra), Juan Bou (jove durant la guerra), Milagros Mongort (neboda de Joaquín Olaso Piera, carcaixentí deportat als camps d’extermini nazis), Carles Senso (periodista, doctor en Història i autor del llibre “La ignomínia de l’oblit. Els valencians de la Ribera als camps d’extermini nazis”), Francesc Torres (historiador carcaixentí i director de l’Arxiu del Regne de València), Salvador Olaso (tenia 13 anys quan començà la guerra), Angelita Ferre (alumna del CEIP Navarro Daràs després de la guerra, son pare fou afusellat pel règim franquista), Salvador Calatayud (investigador local i professor en la Facultat d’Economia de la Universitat de València) … I alguns més que anirem actualitzant!