El documental

  • Sinopsi

    Durant el primer terç del segle passat, una sèrie de canvis polítics i socials culminen en la proclamació de la II República. Carcaixent és en aquell moment una ciutat capdavantera en la producció de la taronja, al voltant de la qual conflueix una societat dinàmica i moderna.

    Aquest documental recupera imatges d’arxiu inèdites, la veu dels protagonistes i entrevista historiadors i investigadors locals, recolzat en recreacions històriques. Presenta la realitat local durant el govern republicà i la seua desfeta com a conseqüència del colp d’Estat franquista. En definitiva, ofereix un repàs didàctic a una de les etapes més apassionants de la història del nostre país.

  • Per què un documental?

dsc_0259És necessari un document audiovisual que narre a les ciutadanes i ciutadans de Carcaixent els fets ocorreguts a la ciutat durant la II República i la Guerra Civil. Així mateix, aconseguirem que les generacions futures coneguen la història del seu poble i ajudarem a exercitar la memòria històrica, sense ànim de foment de cap idea política, només amb l’única intenció d’aportar coneixements que conduïsquen a la reflexió col·lectiva sobre el nostre passat més recent.

Es tracta també d’una forma original de presentar la història local, fent-la atractiva per a un públic jove i per a l’alumnat del nostre centre. És així també una tasca didàctica, aprofitable per a acostar-se al coneixement històric, fonament clar de la nostra formació com a ciutadans. En aquest aspecte, la principal institució d’ensenyament secundari públic del poble no ha volgut quedar-se al marge d’un projecte que ha nascut en les seues aules i que ha estat impulsat per persones vinculades al centre. En la realització del documental hem fugit de qualsevol intenció tendenciosa o partidista; hem procurat presentar els fets tal com són, de vegades en tota la seua cruesa. Però com algú ja va dir, un poble que ignora la seua història està condemnat a repetir-la

  • Com va sorgir la idea?

13962558_1284631271596501_350912198889075519_n

El projecte ‘Carcaixent en temps de guerra’ va nàixer a dintre de les aules de l’IES Arabista Ribera. Tot va sorgir quan l’alumne Sergi Moyano, seguint les indicacions de la professora d’història Pilar Congost, que encomanà un treball a l’alumnat que consistia a entrevistar persones que hagueren viscut la Guerra Civil, es proposà investigar sobre el penúltim alcalde republicà de Carcaixent, Eugenio Piera Bohigues, entrevistant el seu fill. Arran aquesta investigació, l’alumne trobà una quantitat de material prou considerable i decidí encetar un documental al qual s’hi ha anat sumant més gent durant tot el procés de creació. Cal apuntar que la idea li la va proporcionar Arcadi España, element importantíssim de la investigació historiogràfica local que va faltar el juny de 2016. És aquest l’impuls que animà a l’alumne engegar el projecte ‘Carcaixent en temps de guerra’.

  • El projecte

El projecte ha estat vinculat des de l’inici a l’IES Arabista Ribera i s’ha estat treballant des del Departament de Geografia i Història del centre ajudats de diversos investigadors locals i historiadors: Anna Oliver Borràs (advocada i autora del llibre ‘Entre el silenci i l’oblit: Paco Cucarella, el darrer alcalde revolucionari de Carcaixent’) li proporcionà l’ajuda necessària; també María José Sigalat Vayá (historiadora, investigadora local i també guionista del documental); i, a més, José Manuel Fernández (exprofessor d’història de l’IES Arabista Ribera i assessor històric del documental) ha estat també des de l’inici un dels principals suports i guia per a conduir aquesta investigació.

Amb tot, aquest projecte, que partí com a una iniciativa personal, s’hi sumaren organitzacions com Àgora Grup de Teatre o la Banda Simfònica de la Lira i Casino Carcaixentí, que participaren en les recreacions històriques que tingueren lloc durant el juliol de 2017 i que van contar amb la col·laboració del Departament de Geografia i Història de l’IES Arabista Ribera. Així mateix, hem comptat amb el suport de l’AMPA del centre, de l’editorial valenciana ‘Edicions 96’ i de la Regidoria de Memòria Històrica de l’Ajuntament de Carcaixent.

  • Les persones que hi apareixen

14218434_1291451517581143_1937624821_n

El documental ‘Carcaixent en temps de guerra’ compta amb gairebé 20 entrevistes realitzades a persones que han investigat aquest període històric i persones que l’han viscut. Al documental apareixen:                                             José Manuel Fernández (professor d’història i investigador local), Anna Oliver (advocada i investigadora local), María José Sigalat (investigadora local), Mari Creu Trujillo (arxivera a l’Arxiu Municipal), Bernat Daràs (cronista oficial de Carcaixent i investigador), Antonio Escandell (exportador de taronges de l’època), Eugenio Piera (fill de qui fou Alcalde durant la guerra), Juan Ballester (jove que visqué la Guerra), Juan Bou (jove durant la guerra), Milagros Mongort (neboda de Joaquín Olaso Piera, carcaixentí deportat als camps d’extermini nazis), Carles Senso (periodista, doctor en Història i autor del llibre “La ignomínia de l’oblit. Els valencians de la Ribera als camps d’extermini nazis”), Francesc Torres (historiador carcaixentí i director de l’Arxiu del Regne de València), Salvador Olaso (tenia 13 anys quan començà la guerra), Angelita Ferre (alumna del CEIP Navarro Daràs després de la guerra, son pare fou afusellat pel règim franquista), Salvador Calatayud (investigador local i professor en la Facultat d’Economia de la Universitat de València) … I alguns més que anirem actualitzant!