“Carcaixent en temps de guerra”, per Desa Bataller

És un documental que tracta sobre la Guerra Civil a Carcaixent, en el qual intervé gent que va viure aquella època i gent que l’ha investigada.

Carcaixent en temps de guerra

“És necessari un document audiovisual que conte a les ciutadanes i ciutadans de Carcaixent els fets ocorreguts a la ciutat durant la II República i la Guerra Civil. Així mateix, aconseguirem que les generacions futures coneguen la història del seu poble i ajudarem a exercitar la memòria històrica, sense ànim de revengisme, amb l’única intenció d’aportar alguna cosa a la nostre societat que conduïsca a la reflexió col·lectiva”. Així explica Sergi Moyano el projecte en el què, des del passat més de juny, s’ha embarcat.

Sergi té 16 anys i estudia en l’IES Arabista Ribera i d’allí va sorgir la idea de produir aquest documental. “La idea va sorgir arran un estudi realitzat sobre Eugenio Piera (Alcalde de Carcaixent durant la República) per a un treball d’investigació de l’assignatura d’Història, quan cursava 4t d’ESO a l’IES Arabista Ribera el maig del 2016″, ens conta Sergi.

Aleshores va començar el periple que l’ha dut a embarcar-se en l’aventura de la història i la investigació. “Vaig contactar amb Anna Oliver (autora del llibre sobre el darrer alcalde revolucionari de Carcaixent, Paco Cucarella) i em va passar molta informació, també em digué que parlara amb Arcadi España. Aní a la Biblioteca Pública Municipal per a buscar-lo i vam compartir una llarga conversa sobre el tema. Després de veure tota la informació amb què em vaig trobar, vaig consultar amb Anna la idea de fer un documental sobre aquell període històric: li va semblar fantàstica. Malauradament, l’Arcadi ens va deixar al juny i això ens va produir, a més d’una tristesa immensa, una empenta per a continuar amb la llavor que va sembrar l’Arcadi”.

Com diu Sergi, “és una llàstima, perquè quan una persona major que ha viscut tantes coses, mor, mor també tota la història que coneixien”.

Però aquest jove compromés amb la seua ciutat i amb la seua història s’ha proposat recuperar part d’eixa història. Fins el moment, Sergi ja ha fet entrevistes a deu persones, “algunes són especialistes, persones que han investigat aquesta etapa històrica i altres són gent major que coneix històries, o el seu familiar ha estat en la presó, com és el cas d’Eugenio Piera”.

15123363_965114786928438_5921573198048752273_o

Eugenio Piera, el pare del qual va estar empresonat un total de 9 anys. Els motius del seu empresonament van ser haver defensat la legalitat vigent i haver estat elegit Alcalde de Carcaixent durant la República. Foto: Sergi Moyano

I és aquesta, la història d’Eugenio Piera la que, fins al moment, més ha colpit a Sergi. Ell mateixa ens ho conta. “M’ha impactat molt perquè gairebé totes les persones que es van significar políticament a Carcaixent durant eixe període van acabar afusellades i jo sempre em preguntava perquè ell no. El seu fill, que viu la política molt intensament i que dignifica la figura del seu pare, em va ensenyar un document que, per a mi, representa la repressió franquista en aquells temps. És un document que van signar uns companys del treball i alguna gent de Carcaixent que deien identificar-se amb ‘el movimiento nacional’ i que deien que Eugenio Piera no havia fet cap cosa dolenta, per a intentar que no li passara res. Va eixir de la presó al cap de 5 anys, va estar a la Presó Model i després va estar 4 anys més a la presó de Sant Miquel dels Reis, en total 9 anys”.

“Eugenio em contava – continua Sergi- com anava cada setmana amb sa mare a la presó a vore son pare i recorda un dia que tornava, estaven en plenes Falles, estaven tots els xiquets al carrer, a la ciutat de València, jugant amb els pares i tirant coets i ell estava amb el seu dolor, anant cap al tren, amb el seu pare empresonat”.

sergi

La intenció de Sergi és que el documental ‘Carcaixent en temps de guerra’ compte amb gairebé 20 entrevistes realitzades a persones que han investigat aquest període històric i persones que l’han viscut.

Al documental apareixen, fins ara, José Manuel Fernández (historiador), Anna Oliver (advocada i investigadora local), María José Sigalat (investigadora local), Mari Creu Trujillo (arxivera a l’Arxiu Municipal), Bernat Daràs (cronista oficial de Carcaixent i investigador), Antonio Escandell (empresari de l’època), Eugenio Piera (fill de l’Alcalde republicà), Juan Ballester (jove que visqué la Guerra), Milagros Mongort (neboda de Joaquín Olaso, carcaixentí deportat als camps d’extermini nazis) i Carles Senso (periodista i investigador, autor de ‘La ignomínia de l’oblit”).

Sergi s’encarrega de la tasca de recopilació d’informació i el muntatge de les entrevistes, però com ell mateixa reconeix, “no estic sol. Hi ha molta gent que m’està ajudant molt, com és el cas de Carles Nicolau”. Però no és l’únic.

“La primera persona amb què vaig contactar – explica Sergi- va ser Anna Oliver, que va ser la que va fer nàixer en mi aquest ‘cuquet’ per a tirar endavant el documental. Després li vaig contar la idea a José Manuel Fernàndez i sempre m’he sentit molt recolzat per tots ells, perquè m’han donat molta ajuda, sobretot María José Sigalat, que no sé si tinc en casa ja cinc llibres d’ella (somriu), també Anna Oliver, José Manuel, Anabel García (que va investigar el sumari de José María Morante)… En fi, molta gent que m’ha donat suport i això és d’agrair”.

foto-ano-de-la-victoria

La idea de Sergi és tindre preparat el documental per al pròxim mes d’abril, mes en què es va proclamar la Repúbica. Fins que aplegue el moment, Sergi continuarà rebuscant en els calaixos i en la memòria dels nostres majors. “El procés de muntatge ja ha començat”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s